Društvo podeželja Lipoglav vas vabi na ...

STROKOVNO EKSKURZIJO
SEVNICA Z OKOLICO
sobota, 17. 10. 2015

ODHOD AVTOBUSA OB 8.30 IZPRED GASILSKEGA DOMA NA MALEM LIPOGLAVU

PROGRAM

Najprej si bomo ogledali deželo kozolcev v Šentrupertu, ki je muzej na prostem. Vanj je prestavljenih 19 različnih kozolcev - sušilnih naprav, katerih namen postavitve je prikaz razvoja kozolca od preprostih sušil do razvojno bogatih oblik dvojnih kozolcev – toplarjev.

Pot bomo nadaljevali proti ekološki kmetiji Repovž v Šentjanžu, kjer pridelujejo pridelke pod blagovno znamko Biodar.  Glavni produkt na kmetiji je jabolko Topaz. Iz njih pridelujejo jabolčni kis, jabolčni sok, jabolčne krhlje, čežane ter druge izdelke. V njihovi gostilni si bomo privoščili toplo malico.

Po malici sledi ogled živinorejske kmetije Majcen v Šentjanžu, z možnostjo nakupa sirov, kajmaka in ostalih mlečnih izdelkov.

Po dveh kmetijah se bomo podali proti Sevniškemu gradu, kjer bomo imeli voden ogled soban baročnega salona s stilnim pohištvom, ki nas kar povleče nazaj v preteklost. Skozi belo poročno pridemo do stolpa, kjer je prekrasna poslikava štirih letnih časov iz baročnega obdobja okoli leta 1730. V gradu imajo tudi različne zbirke - Razvoj šolstva v občini, bogat gasilski muzej, grajsko lutkovno gledališče, stalno zbirko krasilne umetnosti Ivana Razborška in razstavni galeriji, kjer vse leto potekajo različne razstave.
Sprehodili se bomo po grajskem parku z mogočnimi drevesi, označenimi s tablicami, kakor so tudi označene energijske točke, kjer se lahko napolnimo z energijo. Ogled bomo zaključili v grajski vinoteki.

Zaključek v Turistični kmetiji Grobelnik, Zabukovje, ker bomo večerjali. Kmetija premore tri hektare vinogradov z različnimi sortami trt, iz katerih pridelujejo domače vino in grozdni sok. Na kmetiji prodajajo predvsem mlada, odprta vina, na voljo pa je tudi nekaj stekleničenih vrhunskih vin.           

Predviden povratek na Mali Lipoglav je v večernih urah (po 20.30).

Polna cena izleta je 45 € na osebo.
Za člane DPL (s plačano članarino za leto 2015) in njihove družinske člane je cena izleta 25 € na osebo. Cena vključuje prevoz, vstopnine, vodenje, degustacije, toplo malico in večerjo.
Ob prijavi nam sporočite, če želite vegetarijanska obroka (malica, večerja)
ter kje boste ali bi želeli vstopiti na avtobus (kot običajno).

PRIJAVE S PRISPEVKOM SPREJEMAMO DO SREDE, 14. 10. 2015 OZ. DO ZAPOLNITVE PROSTIH MEST.

Mihaela Grum: 031 457 623
Jožefa Čož: 041 400 273