DOBRODELNA AKCIJA ŠIVANJA ZAŠČITNIH MASK

»ŠIVALI SMO … IN ŠIVALI«

Obdobje, v katerem smo se znašli sredi marca 2020, bo zagotovo ostalo zapisano v zgodovini še za mnoge prihajajoče generacije. Boj proti koronavirusu, ki je zajel skoraj cel svet, je pri večini še danes vsakodnevna osrednja tema pogovora, ki nas pušča v veliki nevednosti kakšna bo videti naša prihodnost. Mi verjamemo, da bomo po tej izkušnji močnejši, prijaznejši do sebe in drugih, bolj ozaveščeni, strpni, razumljivi in hvaležni za vsak trenutek, izkušnjo.

Kmalu po razglasitvi zaprtja vrtcev in šol, se je v Vrtcu Pedenjped Ljubljana, pričela izvajati dobrodelna akcija šivanja pralnih zaščitnih mask. K sodelovanju so bile vabljene vse delavke vrtca, ki so imele možnost šivanja doma ter seveda nekaj osnovnega šiviljskega znanja. Šivanje mask ni zahtevno, zna pa biti zamudno, še posebej na začetku. Na pomoč so tako priskočile tudi delavke in delavci, ki so pomagali pri pripravi materiala, kot je na primer rezanje blaga, trakov. Nekaj zaposlenih je skrbelo zgolj za koordiniranje, zagotavljanje in razdeljevanje materiala ter dostavo že izdelanih mask, da so te čim hitreje prišle v prave roke.

K akciji se je pridružilo tudi Društvo podeželja Lipoglav, ki z vrtcem že veliko let sodeluje pri raznih dogodkih in aktivnostih. Društvo je poziv k sodelovanju razposlalo med svoje člane in sledilce. Odziv je bil presenetljivo velik. Akciji se je pridružilo 17 članov društva in kar 64 prostovoljcev iz vse povsod.

Pri izvedbi celotne akcije sta vrtec in društvo ves čas tesno sodelovala in si obojestransko pomagala. Združeni v sodelovanju smo postali res uspešni in hitro pričeli dosegati številke, ki so nam bile sprva povsem nepredstavljive. Do vključno 16. 4. 2020 smo skupaj izdelali kar 6.958 pralnih zaščitnih mask … in akcija je še vedno v teku.

Za pomoč pri izvedbi akcije se ob tej priliki iz srca zahvaljujemo vsem sodelujočim, ki so se odzvali na naše pobude in pozive. Zahvala zaposlenim Vrtca Pedenjped Ljubljana, članom Društva podeželja Lipoglav, vsem prostovoljcem in vsem, ki so nam namenili vzpodbudne ter prijazne besede, nasmehe, poglede.

Velika zahvala za pomoč pri izvedbi akcije gre tudi Mestni občini Ljubljana, Zvezi Rotary klubov Slovenije, Četrtni skupnosti Sostro, podjetju Nitka - drobni tekstilni izdelki, Saši Jaklič - Od pike do pike, Trgovini Metka, Radiu Ognjišče, podjetju Soven.

Zaščitne maske smo donirali:
UKC Ljubljana, Onkološki inštitut Ljubljana, Psihiatrična klinika Ljubljana, Nevrološka klinika Ljubljana, Dom na Krasu, posebni socialno varstveni zavod Dutovlje, Zdravilišče Dobrna – Negovalni oddelek, Krizni center za otroke Palčica, DEOS Horjul, DEOS Notranje Gorice, Dom Tisje - Šmartno pri Litiji, Dom starejših Rakičan, Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, Šolski center Ljubljana, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, MOL – Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, RTV Slovenija, Pošta Slovenije – Dostava poštnih paketov, LPP prevozi Ljubljana, ČS Sostro, ČS Polje, PGD Sostro, PGD Zalog, PGD Lipoglav, DU Lipoglav in drugim manjšim skupinam, podjetjem, posameznikom (pekarne, trgovine, trafike, proizvodnje, bencinske črpalke, razni delavci, prostovoljci, trgovci, duhovniki, prevozniki, mimoidoči, starejši, sosedje, sodelavci, znanci …).

Neprecenjive so bile zahvale, pisma, fotografije, sporočila, ki smo jih prejeli od ustanov in posameznikov, katerim smo izročili maske. Večina njih jih je res krvavo potrebovala. Z maskami jim nismo zagotovili le večje zaščite pred prenosom virusa, ampak pred vsem večji občutek varnosti v resnično neprijetnih okoliščinah.

Pri vsem tem naj omenimo še, da nikar ne pozabimo na širino, ki jo prinaša dobrodelnost. Tekom akcije smo širili naš krog poznanstev, si izmenjevali izkušnje, znanje, si pomagali, se bodrili, klepetali, se skupaj smejali, tudi jokali … in z vsakim novim dnem odkrivali, da nam akcija prinaša veliko več od ‘šivanja mask’. Prinesla nam je izjemno izkušnjo, ki se je bomo zagotovo spominjali po srčnosti mnogih. Ena od prostovoljk, je v pismu, ki nam ga je prijazno namenila, zapisala naslednje: »Ob vsem tem se spomnim predavanja Denzela Washingtona, www.youtube.com/watch?v=BxY_eJLBflk&t=5m55s. Kako lepo razloži misel: Najbolj sebična stvar, ki jo lahko narediš je, da pomagaš drugemu


Želimo vam vse dobro … v upanju, da bomo kmalu spet skupaj!


VRTEC PEDENJPED LJUBLJANA in DRUŠTVO PODEŽELJA LIPOGLAV